Gezondheid tips

Gezond blijven is een kwestie van balans houden
Gezond blijven is een kwestie van balans tussen verschillende factoren in je leven.

De ultieme gezondheidstips van Bodyflow om gezond te blijven!

– Jette van Doorn

Iedereen wil natuurlijk gezond zijn, gezond blijven en een fit leven. Lang niet iedereen lukt dat zo goed. Het begint allemaal bij de wil om jouw lichaam zo goed mogelijk te behandelen, aardig voor jezelf zijn en natuurlijk de juiste kennis van wat goed voor jou is. Ik help je graag naar een fitte en gezonde levensstijl. Eentje die je makkelijk vol kan houden én die je wilt volhouden, want je zult de positieve veranderingen merken. Daarom: Mijn tips om aan een optimale gezondheid te blijven werken!

Op deze pagina vind je gezondheidstips en advies om:

Fitness

Gezond blijven: tips om te bewegen

Beweging is een belangrijk onderdeel van jouw gezondheid. Je kunt niet gezond blijven zonder voldoende beweging in je dagelijks leven. Daarnaast is beweging belangrijk voor een fit gevoel.

Niet lang stil zitten

Zitten is het nieuwe roken, dat wordt tegenwoordig gezegd. Want we zitten heel veel en ook heel lang! Dat is niet goed voor de bloedsomloop en al helemaal niet voor je conditie. Mijn advies is om minstens elk uur iets te doen. Geen sport, gewoon wat beweging. Loop even de trap op en neer, naar het toilet of de supermarkt.

Sporten

Ja, natuurlijk voldoende sporten! Hoewel dit algemeen bekend is, blijft het toch moeilijk voor de gemiddelde Nederlander. En het is toch echt beter als je 1 a 2 keer per week je hartslag flink omhoog gaat en je je lichaam aan het werk zet. Heb je te kort aan motivatie hiervoor? Probeer eens een sporthorloge. Hiermee kun je namelijk goed jouw progressie zien en dat motiveert om het vast te blijven houden. Of bekijk eens of deze populaire sporten iets voor jou zijn!

Hardlopen

Fit blijven

Je hoeft niet dagelijks actief te sporten om je fitheid te behouden, maar er zijn heel veel andere dingen die er voor kunnen zorgen dat jij niet vast roest in je luie stoel. Een hele bekende is om de lift te mijden. Er is altijd wel een trap aanwezig, neem die gewoon altijd! Heb je een kantoorbaan? Doe kantooroefeningen tijdens je werk. Niemand die het door heeft en jij blijft fit terwijl je zit. Beweeg meer in je dagelijks leven ter bevordering van je gezondheidstoestand.

Gezond blijven: tips voor gezonde voeding

Ja, dat weet iedereen natuurlijk: voor een gezond lijf zul je gezond moeten eten. En natuurlijk mag je wel eens zondigen, maar zorg er voor dat het een uitzondering blijft. Als jouw algehele eetpatroon gezond is, kan het geen kwaad om af en toe ongezond te eten.

Vitamines en mineralen

Bord met groente

Het belangrijkste is dat jij dagelijks genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt. Deze heeft je lichaam nodig om te kunnen blijven functioneren en jouw weerstand op peil te houden. Deze heb je dagelijks nodig en het is dus niet mogelijk om aan het einde van de week nog even wat in te halen. Zorg ervoor dat jouw eetritme draait om groente en fruit. Zoek groente en fruit dat jij lekker vindt zodat je het ook echt wilt eten en wees creatief. Je hoeft niet al je groenten ’s avonds te eten. Een zoete, rode paprika is een lekker tussendoortje. Of wortels in met frisse dipsaus. Dan heb je die voedingsstoffen alvast binnen!

Als houvast zou je voor jezelf een eetschema kunnen uitwerken. Zo weet je ook precies wat je dagelijks of wekelijks binnenkrijgt. Voor sommigen is dit een goede houvast en motivatie om alleen dát te eten wat het schema zegt. En het maakt het boodschappen doen vele malen makkelijker.

Natuurlijk en onbewerkt voedsel

Je kunt het beste voedsel tot je nemen dat geen toevoegingen heeft en niet bewerkt is. Ga dus voor puur en vers voedsel!

Watermeloen

Gezonde maaltijden

Spreekt voor zich natuurlijk, maar wat is een gezonde maaltijd? Hier zijn de meningen over verdeeld. Wat ik je in ieder geval kan vertellen is dat gezond eten past bij jouw levensstijl. Wil je gezond blijven, pas dan jouw situatie aan op je eetpatroon en andersom. Sport je veel? Eet dan meer koolhydraten. Ben je vegetariër? Zorg dan dat je eiwitten binnenkrijgt uit ander voedsel zoals noten. En voor iedereen: mijd suikers en vetten.

Detox

Heb je een paar dagen teveel en te slecht gegeten? Dan is het verstandig om een paar dagen volledig te ontgiften. Stel een termijn voor jezelf (bijvoorbeeld een week) waarin je geen frisdrank, zoete en vette lekkernijen, bewerkt eten, caloriebommen en alcohol neemt. Je geeft je lichaam een pauze van alles wat slecht is en de mogelijkheid om te herstellen van schade. Een detox periode kun je aanhouden voor een aantal dagen tot aantal weken.

Drinken

Glas water

Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt, het liefst natuurlijk water. Jouw nieren en lever hebben water nodig om afvalstoffen te kunnen zuiveren uit jouw lichaam. Vind je het moeilijk om voldoende te drinken? Zet timers in je telefoon of op je horloge als herinnering dat je moet drinken.

Gezond blijven: tips voor ontspanning

Men vergeet snel hoe belangrijk ontspanning is voor onze gezondheid. Je kunt simpelweg niet altijd aan staan. Stress is helemaal niet zo erg als je ook voldoende ontspant. Jouw lichaam heeft rust nodig van de dagelijkse drukte om gezond te blijven. Op die manier voorkom je een hoge bloeddruk en kun je overdag je kalmte beter bewaren bij stress situaties. De volgende tips kunnen jouw helpen om meer te relaxen.

icoon voor een gezond leven

Mediteren

Niets zweverig, maar gewoon jouw hoofd even los maken van alle gedachten en alles wat je nog moet doen zodat je gezond blijft. Je kunt mediteren op zoveel manieren. Zoek maar eens op YouTube meditatie oefeningen. Kies een manier die bij je past, bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, een wandeling in de natuur, reiki, yoga, ontspanningssessies met een online coach, enzovoorts. Een paar minuten per dag kan jou al zoveel rust bezorgen. Maak er een gewoonte van om die paar minuutjes te pakken.

Massage

Als masseuse weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat het menselijk lichaam zich ontspant. Doe je dat niet, kan je allerlei lichamelijke klachten krijgen die erger kunnen veroorzaken. Vraag je partner voor een relaxte massage of kom eens langs in mijn massagepraktijk voor een ontspanningsmassage!

Ontspanning is belangrijk als je gezond wilt blijven

Voldoende rust

Ren je dagelijks van hot naar her? Grote kans dat je ook een chaoot bent. Wil je gezond blijven, plan dan af en toe een rustmoment in. Je hoeft niet per se te slapen, maar je kunt je gedachte wel even laten gaan naar iets ‘nutteloos’. Lees bijvoorbeeld een tijdschrift, doe een spelletje of ga tuinieren.

Voldoende slaap

Vanzelfsprekend heb je ook voldoende slaap nodig. Men beseft zich vaak niet hoe belangrijk een goede nachtrust is om gezond te blijven. Voldoende slaap zorgt voor:

  1. Het opladen van jouw lichaam en geest.
  2. Dat je beter kunt presteren en concentreren overdag.
  3. En ook dat je meer energie hebt om bijvoorbeeld te sporten.
  4. Dat je minder trek hebt in suikers en vetten.

Maar mensen slapen tegenwoordig alleen om hun moeheid weg te nemen. In je slaap herstel je en verwerk je alle indrukken van de dag. Een nachtrust is dus essentieel om elke dag te kunnen beginnen met een schone lei. Probeer eens bij te houden hoeveel jij slaapt en kijk kritisch naar jezelf of dit genoeg is voor jou.

Juiste slaapfasen

Hoewel er nog maar weinig bekend is over slaapfasen die we ’s nachts doorlopen, maar we weten wel dat er drie verschillende zijn die elkaar afwisselen: Remslaap, lichte slaap en diepe slaap. Alle drie heb je nodig om als je beter wilt slapen. Het blijkt dat, wanneer iemand een vast slaapritme heeft, dat deze persoon:

  • Alle slaapfasen volledig doorloopt;
  • Minder vaak wakker wordt;
  • Vitaler is overdag;
  • Makkelijker in slaapt en makkelijker wakker wordt.

Bijna niemand lukt het om elke dag op dezelfde tijden naar bed te gaan en wakker te worden. Natuurlijk heel logisch, want de meeste mensen gaan later slapen in het weekend en slapen dan ook uit. Wil je gezond blijven, dan is het toch beter om een slaapritme te behouden. Ook hiervoor kun je timers instellen zodat je je bewuster wordt van je slaapritme.

slaapritme van een sporthorloge
Je slaapritme tracken met een sporthorloge of fitbit

Dit lijkt mij genoeg informatie om mee aan de slag te gaan en gezond te blijven toch? Laat het me weten als je nog vragen hebt!

Liefs,

Jette van Bodyflow