Een persoon meth hardloopschoenen nog aan is aan het rusten in bed

Slapen net zo belangrijk als training en voeding

Vraag het verschillende topsporters en het antwoord zal ongeveer hetzelfde zijn. Om de top te bereiken zijn verschillende factoren even belangrijk. Goed trainen, goed eten en vooral ook goed slapen. Is één van deze factoren niet op orde, dan zal dit de kwaliteit van je prestaties sterk doen verminderen. Dit kan ook hele waardevolle informatie zijn voor recreatieve sporters. Dat je sport voor je plezier betekent immers niet dat je er ook geen enkel doel mee hebt. Om die reden is het dus slim om eens wat verder naar de waarde van deze informatie te kijken. 

Ontspanning is belangrijk als je gezond wilt blijven

Eerst het sporten

Het begint natuurlijk allemaal bij het sporten. Je staat een uur in de sportschool of je loopt kilometers hard. Dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. Meer gewicht tillen, meer kilometers lopen is het devies. Daarom ga je dus ook op zoek naar de mogelijkheden om je prestatie niet iets beter te maken dan hij nu is. Dit betekent dat je bijvoorbeeld naar de frequentie en intensiteit van je trainingen gaat kijken. Wat kan je hieruit leren? Al snel ontdek je het bestaan van de arbeid-rustverhouding. Het is belangrijk voor elk type sporter om hier aandacht aan te besteden.

Het rusten

Kijk naar topsporters en je ontdekt het belang van rust. De Nederlandse Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk zei ooit dat je die wedstrijd in bed wint. Daarmee benadrukt hij het belang van goed kunnen rusten. Rusten komt in veel vormen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je op momenten dat je thuis bent en niet aan het trainen bent wat vaker even gaat liggen om televisie te kijken of een boek te lezen. Hoe minder inspanning je doet op rustmomenten, hoe beter dit is voor je volledige rust. Het gaat echter nog veel verder dan alleen af en toe even gaan liggen.

Goed slapen

Naast het liggen op gewone rustmomenten is natuurlijk ook de nachtrust ook zeer belangrijk. Sterker nog, als het even kan is er niet alleen nachtrust, maar ook dagrust. Hoe meer je slaapt, hoe beter je zal herstellen van je inspanningen en hoe sterker je zal worden. Dat betekent dus dat je prestaties er alleen maar steeds beter van zullen worden. Slapen is voor veel sporters de sleutel tot meer gewicht en meer kilometers. Het is dus ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de optimale nachtrust kunt krijgen. Hier moet je dan dus ook alles voor in willen zetten om dit te bereiken.

De juiste spullen

Denk aan goed kunnen slapen en je denkt direct aan een aantal zaken. Bijvoorbeeld aan het gebruik van een goed matras. Hoe beter dit matras past bij je lichaam, hoe beter je erop zult slapen. Dit kan per persoon verschillend zijn. Daarom zijn er ook heel veel verschillende soorten technieken die kunnen helpen om beter te slapen. Denk bijvoorbeeld aan de vulling die in de matrassen wordt gestopt. Het is slim om hier veel aandacht aan te besteden. Hoe meer je hierover weet, hoe beter je hierop kunt inspelen. Zo kan je dankzij het juiste matras alleen maar nog beter gaan presteren.

Dekbed voor een goede slaap

Ook het dekbed

Wat voor het matras geldt, is natuurlijk ook van toepassing op de dekbedden die je gebruikt. Zorg dat deze optimaal zijn voor een goede nachtrust. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat ze niet te warm mogen zijn, maar wel voldoende moeten beschermen tegen de kou. Het is immers de bedoeling dat slaap je helpt herstellen, niet dat het de bron is voor ziekte omdat je jezelf onvoldoende beschermt. Het is voor een sporter dus van het grootst mogelijke belang om te zorgen dat het slaapgerei van de allerbeste kwaliteit is om zo te zorgen dat ook de prestatie van de allerbeste kwaliteit wordt.