Hoe stook ik mijn houtkachel?

Ben jij in het bezit van een mooie kachel zoals een Reny houtkachel? Dan wil je hem natuurlijk heerlijk aanstoken deze winter. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je het stoken van de houtkachel nog even in de vinger moet krijgen. Daarbij kan dit artikel met stook tips jou super goed helpen. Lees vooral verder om er achter te komen hoe jij je houtkachel het beste kan aansteken.

Tips voor het onderhoud

Een leuk feitje is dat sommige kachels ook wel ‘allesbrander’ worden genoemd. Niet alle kachels zijn echter geschikt voor hout dus daarom spreekt men altijd van een houthaard of houtkachel. Hier volgen eerst een paar tips om je houtkachel te onderhouden. Dit kan namelijk helpen bij het stoken.

  • Ten eerste moet je minimaal eens per jaar de schoorsteen laten controleren en vegen. Je moet hierbij bij de installatie de regels van het bouwbesluit volgen.
  • Daarnaast moet je bij een schoorsteenbrand snel handelen en direct de luchttoevoer sluiten van de houtkachel. Daarna kun je het houtvuur doven met zand. Gebruik hierbij nooit water, dan kan zelfs een ontploffing veroorzaken.
  • Als je de houtkachel wil schoonmaken mag je dit nooit met een stofzuiger doen. Het is namelijk zo dat de stofzak zeer brandbaar is en daardoor kan een gloeiend stukje hout de stofzuiger in brand steken.
  • Als je dan al het as hebt opgeruimd van de houtkachel, moet je dit niet gooien bij het groente- fruit- en tuinafval. Gooi dit gewoon bij het gewone huisvuil.
  • Om er voor te zorgen dat je een ophoping van radongas en verbrandingsgassen voorkomt, moet je het huis goed ventileren. Als je de houtkachel aansteekt in huis moet je dus wel een mechanisch afzuigsysteem hebben.

Het veilig stoken van je houtkachels

Nu je weet hoe je de houtkachel goed moet onderhouden, is het tijd voor het stoken van vuur. Als je op een veilige manier hout wilt stoken, moet je rekening houden met het koolstofgehalte, waterstofgehalte en het zuur-en stikstof gehalte. Bij hout is het namelijk zo dat het bestaat uit 49% uit koolstof, 6% uit waterstof en 45% uit zuur- en stikstof. Koolzuur en water zijn dus de verbrandingsproducten. Als er niet genoeg lucht wordt toegevoerd, zullen er kooldeeltjes onverbrand blijven en daardoor zetten ze roet af. De onverbrande stoffen zoals minerale zouten blijven dan als as achter. Als je een vuur gaat stoken in een houtkachel zijn er dus een paar dingen waar je op moet letten. Je kunt liever niet stoken als het windstil of mistig is. Het kan namelijk zo zijn dat de rook en gassen zich onvoldoende verspreiden. Hierdoor kan er overlast ontstaan. Als je een witte of kleurloze rook hebt, is dat een goed teken. Het betekent dat het hout volledig verbrandt. Je moet er ook voor zorgen dat er een goede luchtaanvoer is. Dit kan via een ventilatierooster of een open raam. Als je dan de houtkachel gaat aansteken kun je het beste de Zwitserse stookmethode gebruiken.