cybersecurity

Wat houdt een Cyberverzekering in?

Wist je dat het slimmer, goedkoper én sneller is om je bedrijfsprocessen te optimaliseren door digitalisering en automatisering? Bijna alle bedrijven zijn nu van de partij en daarom moet jij er ook wel in mee gaan. Maar zitten daar dan nooit risico’s aan? Natuurlijk wel. Er zitten risico’s aan de virtuele wereld die jij wellicht niet zo snel voorspeld. Daarom is het afsluiten van een goede cyberverzekering een goede zet. Je krijgt dan een financiële vergoeding voor de kosten die je moet maken wanneer je slachtoffer bent geworden van een cyberaanval. Wil jij weten hoe een cyberverzekering zakelijk in zijn werking gaat en met welke risico’s je te maken kunt hebben? Lees dan verder.

Pas op met de online wereld

Met de komst van het internet als hulpmiddel om je bedrijf te optimaliseren, zijn er natuurlijk ook risico’s bij gekomen. Denk bijvoorbeeld aan virussen, hackers, inbraken in jouw systeem of een DDoS-aanval, deze ga je echt niet van tevoren aanzien komen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog gebeurtenissen waarbij er iets gelekt is door een menselijke fout of een technisch probleem. Alles van jouw bedrijf kan dan zomaar op straat liggen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kan pittige gevolgen hebben voor je bedrijf. Als jij een goede cyberverzekering hebt, dek jij de financiële risico’s af die bij de digitale wereld komen kijken.
 

Waar ligt de aansprakelijkheid van digitale risico’s?

Als er schade ontstaat tijdens een systeeminbraak of cyberaanval dan ben jij met jouw bedrijf aansprakelijk. Hierbij kun je denken aan een inbreuk van de privacy van klanten of de geheimhouding van belangrijke gegevens. Helaas wijzen al deze problemen uiteindelijk dan naar jou. Dit is natuurlijk vervelend aangezien je er niks aan kunt doen. Daarom is het afsluiten van een cyberverzekering verstandig aangezien jij deze aansprakelijkheid kunt verzekeren. Op het moment dat je aansprakelijk wordt gesteld verzeker je dan ook de kosten van verweer. Je voorkomt zo dat je zelf voor alle kosten moet opdraaien. De cyberaanvallen zouden jou de kop niet moeten kosten. 

Wat als er eigen schade ontstaat?

Als dat gebeurt kun jij gebruik maken van de cyberverzekering dekking. Hierbij kun jij denken aan: 

Wanneer er een cyberdiefstal plaatsvindt 

Als er bijvoorbeeld geld wordt overgeschreven naar een andere bankrekening ben jij daar ook verzekerd voor. 

Wanneer er digitale afpersing plaatsvindt 

Wanneer er sprake is van digitale afpersing kun je ook verzekerd zijn van deze bedragen bij sommige verzekeraars. 

cybersecurity

Wanneer er de telefoons worden gehackt

Als telefoons worden gehackt waardoor er extra telefoonkosten ontstaat, kun je ook die bedragen laten vergoeden. 

Wanneer er bedrijfsschade plaatsvindt 

Als er sprake is van het herstellen van een bedrijfsonderdelen, in dit geval vaak bedrijfscomputersystemen, dan kun je dit ook laten vergoeden dankzij de dekking. 

Waarom moet je een cyberverzekering hebben? 

Bijna elk bedrijf bevat wel privacygevoelige informatie. Dankzij de digitalisering kun jij dit allemaal gemakkelijk digitaal opslaan maar dat brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om een cyberverzekering af te sluiten. Jij kunt dat gerust werken zonder dat je elke keer moet opdraaien voor een cyberaanval. Wees voorbereid op het onverwachte.