olijfolie

De voordelen van koudgeperste olijfolie

Koudgeperste olijfolie wordt al jarenlang geproduceerd, maar begint steeds populairder te worden sinds de afgelopen paar jaar vanwege de natuurlijkheid van het persproces waardoor koudgeperste olijfolie tegenwoordig kan worden toegerekend tot één van de ‘superfoods’. Wat is koudgeperste olijfolie en wat zijn de voordelen die hierbij komen kijken? Ga door met lezen voor meer informatie hierover.

Wat is koudgeperste olijfolie?

Koudgeperste olijfolie is niets meer dan extra virgine olijfolie, waarbij er geen sprake is van verdere chemische behandeling en waarbij zaden, noten en olijven door druk en wrijving worden geperst. Bij koudgeperste olijfolie gaan de smaak, de kleur, de aroma, de vitamines en de voedingsstoffen niet verloren omdat er geen warmte gebruikt wordt tijdens het persen. Daarnaast bevat koudgeperste olijfolie geen transvetzuren en zijn ze cholesterolvrij. Dit brengt zowel een verhoogde voedingswaarde met zich mee als een onderscheidende smaak, waardoor je eten als vele malen gezonder beschouwd kan worden. 

Onbehandelde olijfolie

Koudgeperste olijfolie is als het ware onaangeraakt en onbehandeld. Hierbij is er sprake van een zuurtegraad onder de 0,8% waarbij het gaat om de eerste koude persing. De kleur van koudgeperste olijfolie is goudgroen en volgens velen heeft koudgeperste olijfolie een peperachtige smaak. Bekende soorten koudgeperste oliën zijn koudgeperste aardnotenolie, koudgeperste kokosolie, koudgeperste zonnebloemolie, koudgeperste saffloerolie, koudgeperste sesamolie en koudgeperste mosterdolie.

De voordelen van koudgeperste olijfolie

Er zitten allerlei essentiële antioxidanten en vitamines in koudgeperste olijfolie. Daarnaast kan je uitgaan van antibacteriële en ontstekingsremmende kenmerken die allerlei nare infecties kunnen voorkomen. Koudgeperste olijfolie zit verder vol vitamine E en C, bevat genezende en kanker bestrijdende eigenschappen en kan de bloeddruk in evenwicht houden zodat hypertensie zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Koudgeperste olijfolie is tevens geschikt om aan elk soort maaltijd toe te voegen voor extra smaak.

olijfolie

Bewaaradvies koudgeperste olijfolie

Koudgeperste olijfolie kan je het best op een donkeren en koele plek bewaren, tot 2 jaar na de productiedatum. Heb je de fles reeds geopend, dan dien je de olie binnen 6 maanden te gebruiken en de geopende fles in de koelkast te bewaren. Zijn er vlokken te zien in de olie of wordt de olie dik en troebel, dan zal dit geen rol op de smaak en de kwaliteit hebben. Op moment dat de olie weer op kamertemperatuur komt zal deze zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen. Bepaalde koudgeperste olijf oliën kan je langer bewaren dan andere soorten. Je kunt checken of de olie nog goed is door te ruiken of te proeven: smaakt de olie bitter of is er een ranzige geur te ruiken, dan kan de olie weg worden gegooid.

Ben je handig in de keuken en hou je van het bereiden van gezonde maaltijden? Overweeg dan om te koken met koudgeperste olijfolie aangezien er geen warmte wordt toegevoegd aan het persproces en de olie dan ook natuurlijker en gezonder is. Vergeet niet om na het openen van de koudgeperste olijfolie de fles op correcte wijze te bewaren als je nog lang wilt genieten van de lekkere smaak en de gezonde eigenschappen.