De slaapkliniek helpt jou beter slapen. Werk, thuis, financiële zorgen, en verantwoordelijkheden voor kinderen of ouders zijn allemaal factoren die meespelen in jouw slaapgedrag. Als er te veel op een dag op je afkomt dan heb je geen tijd om dat goed te verwerken. Dan beïnvloedt dat hoe jij slaapt. En als je er zelf niet alert op bent, dan kan dat een sneeuwbaleffect worden. Je bent immers moe en prikkelbaar als je niet goed slaapt, en daardoor kan je nog minder hebben.
Zoals bij veel mensen, is het bij jou waarschijnlijk ook zo dat je te lange dagen maakt en te weinig slaapt. Dit kan een negatief effect hebben op je algemene werkprestaties, stemming en relaties. Om te beginnen even een kort overzicht van simpele handelingen die je kan doen om jou slaap te bevorderen:
- Zorg dat je elke nacht 8 uur slaapt.
- Beperk de schermtijd in de avond tot twee uur.
- Doe overdag een dutje van 20-30 minuten als je moe bent.
- Neem gedurende dag regelmatig een pauze.
- Cafeïne drinken het liefst alleen in de ochtend uren.
Slaapkliniek bij chronische vermoeidheid
Slaap heeft veel herstellende functies, dus een chronische slaapgebrek kan mentale en fysieke gevolgen hebben. Chronisch slaapgebrek kan optreden na langdurig minder dan 7 tot 9 uur per nacht slapen. Als je doorgaat zonder voldoende rust te nemen dan kunnen stress, uitputting en slaapgebrek uiteindelijk voor grote gezondheidsproblemen zorgen.
Gecombineerd kunnen deze problemen leiden tot blijvende psychische aandoeningen zoals depressie en angst. Verder is het algemeen bekend dat ook je immuunsysteem zwakker wordt. Dat betekent dat je een groter risico loopt op allerlei andere aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes en hartaandoeningen. En zoals al aangegeven, langdurige stress en angst kunnen leiden tot burn-out. Kortom, een bezoek aan de slaapkliniek is in deze gevallen aan te raden.
Slaapkliniek bij relatieproblemen
Het is verder natuurlijk niet erg verrassend dat als je weinig slaapt, dat je je de volgende ochtend suf voelt, en wellicht wat kribbig. Dat kan je voor een keer oplossen door meer koffie te drinken. Maar als dat zich elke dat voordoet, dan kan die prikkelige stemming wel degelijk invloed hebben op jouw relatie.
Verder heeft de opgebouwde vermoeidheid ook een negatieve invloed op de intimiteit met een partner. Als je constant moe bent, dan heb je over het algemeen minder zin in seks. Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. De partner kan zich dan eenzaam voelen, en zelfs overgaan tot vreemdgaan.
Mensen zijn ook emotioneler als ze moe zijn, en dan niet per se op een goede manier. Bijna tweederde van de mensen erkent dat het moeilijk is om emoties te reguleren en kalm te blijven als er vermoeidheid in het spel is. Conclusie, stellen waar één van de partners vermoeid is zullen in de regel vaker ruziën. Herken jij jezelf hierin? Vraag dan eens een gesprek aan bij een slaapkliniek.
Klachten van slaapgebrek
Slaap is een van de belangrijkste functies van ons lichaam. Te veel van ons krijgen niet genoeg slaap, omdat we te veel naar heldere schermen kijken in de avonduren en omdat we slechte slaapgewoontes hebben. Het is niet verrassend dat de mensen die het hardst worden getroffen door slaapgebrek, die mensen zijn die gewoonlijk langere of onregelmatige uren werken. Het gaat dan om mensen die meer dan 50 uur per week werken, of bijvoorbeeld in ploegendienst.
Dit zijn klachten van mensen die een slaapkliniek bezoeken:
- Verminderde creativiteit, focus en denkvaardigheid;
- Vertraagde cognitieve vaardigheden, en het lastig vasthouden van nieuwe informatie;
- Verhoogd risico op ziektes en ongevallen;
- Prikkelbaar, onaangenaam, en stemmingswisselingen;
- Grote kans op het maken van fouten;
- Op de lange termijn kan het bijdragen aan een burn-out.
Laptops en slaapgebrek
Studies van de slaapkliniek laten zien dat de effecten van de beeldschermen van heldere tablets en laptops een negatieve invloed hebben op onze slaap. Als het donker wordt dan maakt je lichaam het hormoon melatonine aan die de slaap opwekt. Als je langdurig naar een schel licht kijkt van je iPad bijvoorbeeld, dan maakt je lichaam minder van deze hormonen aan. Jij voelt dan minder slaap, en zal ook minder diep slapen.
Er is aangetoond dat het felle licht van de schermen tot 1,5 uur gebruik weinig tot geen invloed hebben op de melatonine productie. Kijk je ’s avonds toch langer naar een fel beeldscherm dan blijft je hersenen alerter en zal de slaap waarschijnlijk niet bevredigend zijn. Dus je kan wel 8 uur slapen, maar je nog steeds niet uitgerust voelen.
Overigens heeft een passief gebruik van de apparaten, zoals muziek luisteren, een e-book lezen of een film kijken geen aantoonbare invloed op je slaapgedrag. Mits het scherm donkerder wordt gezet en je de verlichting laag houdt.