fysiotherapie door een fysiotherapeut

Verbeter je houding en beweging met hulp van een fysiotherapeut

De kans is groot dat jij in jouw eerste of tweede levensjaar hebt leren lopen. Eerst voorzichtige en wiebelige pasjes waarbij je jezelf continu vast moest houden. Later stevige en snelle passen die je onbevreesd hebt leren zetten. Dit moment van leren lopen is de basis geweest van jouw houding. Als er in jouw houding iets niet helemaal goed is, dan kan het zijn dat dit pas na jaren zichtbaar en voelbaar wordt. Dan is er de fysiotherapeut om jou te helpen.

Klachten, blessures en aandoeningen

Heb je een langdurige pijnklacht, blessure of aandoening die maar niet over gaat, dan kun je het advies krijgen om een afspraak te maken met de fysiotherapeut. Deze expert heeft zich gespecialiseerd in houdingen en het bewegingsapparaat. Met behulp van advies, coaching, oefeningen en soms zelfs massages zal de fysiotherapeut jou een extra zetje geven om snel van die pijnlijke klacht af te komen.

Een vaste therapeut

Wanneer je meerdere sessies nodig hebt om van je klacht af te komen, dan is het fijn te weten dat je elke keer dezelfde persoon tegenover je hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij fysiotherapie Amsterdam Noord. Op die manier kun je een goede vertrouwensband opbouwen met je therapeut, wat bevorderlijk is voor een snelle genezing. Er zijn zelfs mogelijkheden om, aanvullend aan de bezoeken aan de fysiotherapeut, ook online oefentherapie te volgen middels een app. Hiermee kun jij de oefeningen inzien en is het mogelijk contact te houden met de therapeut.

Persoonlijke aandacht

Ga je op zoek naar een fysiotherapeut, kies dan bewust. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een gewone praktijk en een plus praktijk. Deze laatste variant klinkt in eerste instantie professioneler of beter. In de praktijk heeft deze status ook een nadeel. Een pluspraktijk heeft vaak zoveel administratieve lasten erbij, dat dit ten koste gaat van de duur van een afspraak. Wil jij graag voldoende tijd en persoonlijke aandacht, overweeg dan om voor een fysiotherapeut te kiezen die niet in een plus praktijk werkzaam is.

Dekking bij de zorgverzekering

Of je behandelingen bij de fysiotherapeut worden vergoed voor jou is afhankelijk van de manier waarop je verzekerd bent. Vaak valt fysiotherapie in een aanvullend pakket, welke je zelf wel of niet hebt kunnen kiezen bij je zorgverzekeraar. In enkele gevallen kan fysiotherapie vergoed worden vanuit de basisverzekering. Neem voor de precieze voorwaarden en jouw eigen situatie contact op met jouw eigen zorgverzekeraar.

fysiotherapie door een fysiotherapeut

Kies een therapeut die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar

Om gedoe te voorkomen is het fijn als de fysiotherapie de financiële afhandeling rechtstreeks met de zorgverzekeraar kan afhandelen. Ga daarom vooraf na of jouw fysiotherapeut een contract heeft met de zorgverzekeraar. Dit kun je vaak eenvoudig terugvinden op de website van de fysiotherapeut of je kunt het navragen bij jouw zorgverzekeraar.

Geen verwijzing nodig

Wanneer je ervan overtuigd bent dat fysiotherapie de juiste oplossing voor jou is, dan kun je simpelweg een afspraak met een fysiotherapeut bij jou in de buurt maken. Vaak zijn er verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Fysiotherapie in Amsterdam Noord vind je bijvoorbeeld bijna op elke straathoek.

Voor het maken van een afspraak is in de overgrote meerderheid van de gevallen geen verwijzing van een huisarts of andere specialist nodig. Uitzondering hiervoor is wanneer je fysiotherapie krijgt voor een chronische behandeling. Het is namelijk aan een specialist om te beoordelen of het hier om een chronische aandoening gaat. Dit is van belang en van invloed op de vergoeding van de behandelingen.

In sommige gevallen behandeling aan huis

Fysiotherapie aan huis vindt alleen plaats wanneer je hiervoor een verwijzing van een huisarts of andere specialist hebt. Het kan namelijk zijn dat je slecht ter been bent en zelf niet in de gelegenheid bent om naar een fysiotherapeut te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je net een nieuwe heup of een nieuwe knie hebt gekregen. Dit zijn echter wel de uitzonderingsgevallen. De meeste behandelingen vinden plaats op de praktijk zelf.

Een eerste afspraak maken

Zoals al eerder benoemd ben je zelf vrij om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Een afspraak maken is in de meeste gevallen makkelijk genoeg. Je kunt bellen voor een afspraak en bij sommige praktijken zelfs online of via de mail een afspraak maken. Vervolgens zal de door jou gekozen praktijk je informeren over de afspraakmogelijkheden. Neem naar de afspraak altijd een legitimatiebewijs en je verzekeringspasje mee. De meeste praktijken zullen je ook vragen om een eigen handdoek mee te nemen naar de afspraken.