fleetmanagement

Alles wat je moet weten over fleet management

Ervaar jij dat het vrij lastig is om ervoor te zorgen dat logistieke bedrijfsprocessen veilig én efficiënt verlopen? Dat kan fleet management daar wellicht bij helpen. Wat dat precies inhoudt? Fleet management heeft als doel om de efficiëntie en productiviteit te verhogen in je bedrijf en daarbij tegelijkertijd de veiligheid te waarborgen. Zo kun jij ervoor zorgen dat je het wagenpark effectiever beheert. Wil jij graag meer weten over fleet management? Lees dan verder. 

Informatie in een notendop met fleet management

Maar wat is fleet management nou precies? Onder dit begrip verstaan we het beheer en de organisatie van voertuigen. Denk hierbij wel aan commerciële voertuigen, ook wel het wagenparkbeheer genoemd. Een wagenparkbeheerder kan door middel van dit systeem de locatie, de onderhoudsstatus en het rijgedrag zien van alle voertuigen. Er kan dus op deze manier worden gezorgd dat er een verbeterde veiligheid is en dat de risico’s worden beperkt.

Hoe werkt het fleet management systeem?

De fleet tracking software is de kern van dit systeem maar waarschijnlijk zeht een GPS-systeem je meer. Met een combinatie van een GPRS, radio, satelliet werkt dit systeem uitstekend. Er wordt dan data verstuurt via satellieten bijvoorbeeld. Dit is echter wel meteen de duurste methode. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een systeem op basis van radio of GPRS te nemen. Vooral in afgelegen gebieden waar het mobiele signaal zwak is, is de methode met de satelliet wel erg geschikt. Daarnaast is de communicatie via satellieten ook noodzakelijk als je voertuigen wilt volgen in gebieden waar hoge gebouwen of bergen zich voordoen. Dat kan namelijk het GPRS-signaal beperken. Hier volgen een paar specifieke functies van fleet management software. 

Specifieke functies: 

  1. Je kunt het voertuig tracking

Ten eerste heb je dus het voertuigvolgsysteem. Die stellen de wagenparkbeheerder op de hoogte van de exacte locatie van alle voertuigen in het wagenpark. Als er een incident is kan de wagenparkbeheerder meteen hulp sturen waardoor er zo snel mogelijk dienstverlening is. Hierdoor kun je vertraging beperken of voorkomen. 

  1. Je kunt de voertuigstatus meldingen

Daarnaast kun je ook nog alerts ontvangen over de status van de voertuigen. Wanneer er een voertuig te hard rijdt of als er een voertuig niet arriveert op bestemming, zal jij op de hoogte worden gesteld dankzij een melding. Ook kun je zien als voertuigen te lang stilstaan of als er ongeautoriseerd voertuiggebruik plaats vindt. 

  1. Je kunt belangrijke locaties classificeren 

Je kunt ook zoeken naar nuttige locaties in de buurt. Deze kun je dan classificeren. Neem bijvoorbeeld een benzinepomp, dat is natuurlijk super handig om te classificeren. Als je de routes analyseert kun je de dienstverlening aan je klanten verbeteren. 

fleetmanagement
  1. Je kunt communiceren met de bestuurder

Daarnaast kun je ook instructies en berichten sturen naar de bestuurder. Bijvoorbeeld over een specifieke route of een nieuwe bestemming. De bestuurder kan ook weer terug reageren op de berichten en de instructies bevestigen. 

  1. Je kunt het rijgedrag monitoren

Je kunt ook nog het rijgedrag monitoren. Je kunt dan dus bij mogelijke probleemgebieden het remgedrag, snelheid, brandstofverbruik en motorgebruik analyseren. Zo kun je die probleemgebieden beter begrijpen.