Lig je soms ook wel eens uren lang wakker, te piekeren in je bed? Waarom ben ik toch zo gestrest? Wat weerhoudt me om te gaan vliegen? Waarom voel ik me altijd onzeker als ik met mijn manager om de tafel zit? Gevoelens en gedachten kunnen moeilijk te doorgronden zijn. Hypnotherapie kan daar bij helpen.
Hypnotherapie is een methode waarin je, onder begeleiding van een therapeut, meer inzicht krijgt in jezelf. Je wordt onder hypnose gebracht en bent door je af te sluiten voor prikkels in staat om je helemaal op jezelf te richten, om dichter bij jouw klachten en problemen zoals stress of onzekerheid te komen, zodat je ze samen met je therapeut kan oplossen.
Hypnotherapie, hypnose, het klinkt allemaal misschien wat zweverig, of zelfs een beetje als kwakzalverij. Maar hypnotherapie is meer dan de hypnose trucs die je in films of in acts op het toneel ziet. Dit artikel zet de ins en outs van hypnotherapie voor je op een rijtje. Twijfel je of dit iets is voor jouw? Misschien kan dit filmpje kan je helpen deze vorm van therapie beter te begrijpen.
Wat is hypnotherapie
Hypnotherapie is een vorm (psycho)therapie waarbij hypnose wordt ingezet als hulpmiddel. Je behandelaar gebruikt verschillende technieken om je onder hypnose te brengen. Denk bijvoorbeeld aan het oproepen van beelden van rustgevende natuur, of aanwijzingen om je spieren helemaal te kunnen ontspannen. Welke techniek jouw therapeut gebruikt hangt af van het doel van je behandeling en je klachten.
De trance waar je in komt zorgt ervoor dat je je eenvoudiger kan ontspannen. Daardoor kan jij je volledig op jezelf en je gedachten en gevoelens richten. Met meer inzicht in je gevoelens kan je op zoek naar de wortel van je vliegangst of onzekerheid in dat beoordelingsgesprek. Dankzij die inzichten kan je, hopelijk, het probleem samen met je therapeut oplossen.
Hypnotherapie kan als losstaande behandeling worden toegepast, maar wordt ook veel toegepast als aanvulling op andere vormen van psychotherapie. Denk aan EMDR, of cognitieve gedragstherapie voor traumaverwerking of de directe aanpak van angststoornissen bijvoorbeeld.
Vooroordelen hypnose
Trance, hypnose, naast kwakzalverij, klinkt het misschien zelfs wel eng. Misschien roept het een beeld op dat je helemaal bent overgeleverd aan de hypnotiseur die je kan laten kakelen als een kip en dat iedereen je uitlacht. Of dat hij jou van afstand kan besturen en opdrachten kan laten uitvoeren met een knip in zijn vingers of een woord dat hij door de telefoon in je oor fluistert. Dit soort vooroordelen komt helaas veel voor bij hypnotherapie. Maar dat soort dingen komen echt alleen in films en series voor, en zal in de behandelkamer niet gebeuren.
Wat is hypnose dan wel?
Eigenlijk ben je veel vaker onder hypnose dan je denkt. Als je dagdroomt, of helemaal opgaat in dat spannende boek of die romantische film ben je technisch gezien in trance – onder hypnose. Dit wordt ook wel een “alledaagse – ” of “spontane trance” genoemd waarin prikkels van buitenaf op dat moment even minder voelbaar zijn. Je hersenen zetten ze als het ware op een zijspoor. Dit type trance (= hypnose) wordt gebruikt bij hypnotherapie. Alle prikkels worden even opzij gezet zodat jij met je aandacht bij jezelf kunt zijn. De hypnose is dus geen doel op zich, maar een hulpmiddel voor de therapeutische begeleiding die wordt aangeboden.
Inhoud Hypnotherapie Sessie
De inhoud van een sessie is moeilijk samen te vatten omdat het sterk verschilt per persoon en afhankelijk is van de klachten. Je therapeut zal daarom eerst meer over je achtergrond en je problemen willen weten om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Heb jij bijvoorbeeld angst voor water dan zal hij/zij je niet laten ontspannen door het beeld van een kabbelend beekje op te roepen.
Standaard is wel een uitgebreide voorlichting over de behandeling, een intakegesprek. Het is namelijk belangrijk voor het succes van de behandeling dat je geen twijfels meer hebt en weet hoe hypnotherapie werkt voordat er geprobeerd wordt je onder hypnose te brengen. Eenmaal in trance kan je therapeut vragen naar bepaalde jeugdherinneringen, naar je gevoelens ten opzichte van bepaalde personen of gebeurtenissen of angsten die je wellicht hebt. Onder begeleiding van je therapeut leer je gedachten en gevoelens onder woorden te brengen, om ze te structureren en waar mogelijk ze te veranderen.
Hoe lang duurt een sessie?
Eén sessie duurt zo’n 1 à 2 uur. Omdat hypnotherapie bij veel verschillende klachten wordt toegepast, en het ook per persoon verschillend is, is er geen algemeen beeld te geven van de duur van de therapie. Een ‘lichte’ klacht, zonder ernstige, psychische achtergrond kan in een paar sessies verholpen zijn. Ernstige klachten zoals trauma’s, daarentegen, kunnen wel maanden tot jaren duren om volledig behandeld te zijn.
Behandelaars Hypnotherapie
Hypnose en hypnotherapie wordt natuurlijk door hypnotherapeuten zelf (wel of niet in samenwerking met een (huis)arts) toegepast. Maar zij zijn niet de enigen die met deze technieken kunnen werken. Medisch specialisten zoals chirurgen en tandartsen maken er ook gebruik van om angst of spanning weg te nemen. Maar ook specialisten in de geestelijke gezondheidszorg (zoals psychiaters en psychologen) maken regelmatig gebruik van hypnotherapie. Zij hebben vaak een (medische) hypnose opleiding gevolgd als aanvulling op hun reguliere studie. Ook is er een speciale hypnose opleiding beschikbaar voor specialisten die met kinderen werken (kinderarts of kinderpsycholoog).
Wanneer kan Hypnotherapie uitkomst bieden?
Met hypnotherapie worden veel klachten behandeld, wel of niet als aanvulling op de reguliere behandeling door artsen en medisch specialisten. Want dit blijft voor tal van ziektes van groot belang. Als ondersteuning hiervan biedt hypnotherapie steun, inzicht in eigen handelen en kwaliteiten, vermindering van of beter kunnen omgaan met de klachten en bij sommige klachten of problemen klachtenvrij zijn.
Hieronder een kleine greep uit de lijst van klachten, waarvan in de praktijk is gebleken, dat deze zinvol behandeld kunnen worden met hypnotherapie:
- Afleren van ongewenst gedrag
- Angsten, fobieën
- Burn-out
- Concentratie- en geheugenproblemen
- Depressieve gevoelens
- Nervositeit en spanning
- Pijnklachten
- Psychosomatische klachten, bijvoorbeeld hyperventileren
- Slaapproblemen
- Stress
- Traumaverwerking
- Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces
Herken je een van deze klachten bij jezelf, praat er dan over met je (huis)arts. Wellicht dat psychotherapie kan helpen.
Praktische informatie
Doorverwijzing
Doorverwijzing door huisartsen vindt geregeld plaats maar is geen vereiste. Elke praktijk is vrij daar zelf vorm aan te geven. Heeft u lichamelijke klachten zonder aanwijsbare psychische klachten? Raadpleeg dan altijd eerst uw huisarts.
Vergoeding
In veel gevallen wordt hypnotherapie vergoed mits je aanvullend verzekerd bent. Vergoedingen kunnen per jaar wijzigen en hangt af van jouw pakket. Wil je weten of in jouw geval psychotherapie vergoedt wordt en wat de eventuele kosten voor je eigen risico zijn? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Op die manier kom je niet voor onverwachte rekeningen te staan.
Net als bij fysiotherapie worden ook bij psychotherapie sommige behandelaars wel vergoed door de zorgverzekeraars en anderen niet. Sinds 1 januari 2017 stellen verzekeraars extra eisen aan therapeuten om voor vergoeding in aanmerking te komen. Op de site van de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) vind je een link en kan je zoeken op vergoede therapeuten. Ben je niet aanvullend verzekerd, of sluit jouw polis hypnotherapie uit terwijl je er toch gebruik van wilt maken dan kun je natuurlijk ook via diezelfde link naar niet-vergoede therapeuten zoeken.