herhalend behangpatroon

Creëer rust in je huis – wat behang hier kan betekenen

behang met rustig dessinBen je benieuwd wat behang kan doen voor de sfeer in een kamer? Je bent je er vast van bewust dat hoe jij je huis inricht invloed heeft op je rust en kalmte. Een rommelig huis, een rommelig hoofd zeggen we toch altijd? Kleur, interieur en wanddecoratie hebben uitwerking op hoe de bewoners zich binnenshuis voelen en op hun humeur. Hoe kan behang de rust in de kamer bewaren? Wil je gaan voor een ontspannende en harmonieuze sfeer, dan moet je op de volgende punten letten!

Behang met motief

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten patroontjes en motieven verkrijgbaar. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Van graffiti behang tot 3D kunst en hele bloemstukken die de wanden bekleden. Het zal je niet zo verbazen dat dat niet het soort behang is wat een kamer rust uit laat stralen. En dat is dan ook de meest gemaakte fout door mensen die op zoek zijn naar een leuk behang: Ze kiezen vaak één muur die ze behangen als eyecatcher en de rest van de woning. Op zich niet verkeerd, maar het geeft absoluut geen eenheid aan je interieur.

Behang met rustig dessin

Hoe kun je dan met een behang print toch rust creëren? Ten eerste kun je kiezen voor een herhalend patroon. Herhaling geeft harmonie en straalt rust uit. Kijk of je de restjes behang kunt gebruiken om accessoires te bekleden met dezelfde print zodat de print overal terug komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdschriftencassettes, lampenkappen of opbergdozen. Of misschien wel de achterkant van de servieskast? Ten tweede: kies voor een kleur die in evenwicht is met de rest van je inrichting. Een eyecatcher is prima, maar niet als het schreeuwt om aandacht. Hier is kiezen voor eenvoud beter.

 

Behang in een effen kleur

Behangen in één kleur, waarom zou je dan niet gewoon de muur schilderen? Ik hoor je denken. Maar dit is juist ontzettend slim! Er zijn namelijk super veel voordelen.

Vliesbehang

Vliesbehang is, anders als gewoon papier behang of vinyl behang, een super sterke manier van wand bekleden. Daarom is het ideaal voor wat oudere woningen met scheuren en putjes in de muur. Maar ook zeker voor nieuwere woningen. Het opbrengen is namelijk veel makkelijker, de rollen zijn goedkoper en hebben veel meer oppervlakte. Vliesbehang gaat altijd per strekkende meter en andere behangsoorten vaak per 32 cm. Je bent dus sneller klaar en behangen is weer een leuke klus! Je versterkt de muur (of het plafond!) en egaliseert het geheel. Oneffenheden zijn weggewerkt zonder dat je eindeloos staat te plamuren.

Tips voor het aanbrengen van vliesbehang kun je zien in de video!

Vliesbehang sauzen

Een etmaal na het behangen, kun je het vliesbehang schilderen in een kleur naar eigen keuze. Je hoeft dus niet te kiezen uit een assortiment behangkleuren, maar laat gewoon je favoriete kleur mengen bij de bouwmarkt! In de meeste gevallen hoef je het vliesbehang ook maar één keer te sauzen. Klaar is Kees.

Nadelen vliesbehang

Oke, je hebt je muur geëgaliseerd, versterkt, de kleur die je wilt en meer rust in je woning. Veel voordelen van vliesbehang dus, maar ook een paar kleine nadelen. De vezels uit het behang kunnen gaan jeuken en geïrriteerde huid geven. Dit gebeurt niet meer als het eenmaal gesaust is, maar tijdens het behangen zijn handschoenen wel fijn. Daarnaast heb je voor dit behang een iets duurdere lijmsoort nodig zodat alles goed op zijn plek blijft zitten.