Een yoga positie voor lenige mensen

5 populairste sporten in Nederland

Meer bewegen

Hoewel de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht heeft, sporten Nederlanders over het algemeen steeds meer. Vooral jongeren sporten steeds vaker. Meer bewegen brengt een aantal voordelen met zich mee. Je voelt je fitter, je hebt meer uithoudingsvermogen en meer energie. Ook helpt het je ontspannen. Je verbrandt calorieën waardoor je kan afvallen. Het zijn allemaal voordelen van meer sporten en meer bewegen.

Sporten

Een aantal sporten zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen, andere sporten zijn al tijden favoriet. Wil je graag meer bewegen en meer energie? Lees hier over de populairste sporten en kijk of er iets tussen zit voor jou.

Hardlopen

Een steeds populairdere sport is hardlopen. Hardlopen is een vorm van atletiek en wordt zowel recreatief als in wedstrijdverband gedaan. Met name in de zomer zie je veel mensen buiten op straat hardlopen. Je kunt gemakkelijk zelf een hardloopschema samenstellen en zelf bepalen wanneer je gaat. Ideaal dus voor drukke mensen die veel werken en toch graag willen sporten.

Beginnen met hardlopen

Beginnen met hardlopen is vaak zwaar, maar met een realistisch trainingsschema kun je snel conditie opbouwen en houd je het wel vol. Hardlopen is voor bijna iedereen een geschikte sport. Het wordt wel afgeraden voor mensen die snel last hebben van hun knieën. Tijdens het hardlopen komt er namelijk veel gewicht op het kniegewricht. Wandelen is dan een betere optie. Zorg voor goede hardloopschoenen met goede demping!

Hardlopen, sporten en gezondheid

Voetbal

Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld is voetbal een populaire sport. Het spel wordt gespeeld door twee teams van elf spelers op een voetbalveld of bij zaalvoetbal in een zaal. Ieder team probeert met de bal in het doel van het andere team te scoren. Een elftal heeft een keeper voor het doel en verdedigers en aanvallers in het veld.

Vrouwenvoetbal

Met name onder mannen is voetbal populair, maar ook steeds meer vrouwen en meisjes gaan op voetbal en schrijven zich in bij een voetbalvereniging. Het damesvoetbal wordt steeds populairder, onder andere dankzij het succes van het Nederlands vrouwenelftal, ook wel de oranje leeuwinnen genoemd. Hun kampioenschap zorgt ervoor dat het vrouwenvoetbal steeds populairder wordt.

Hockey

Vroeger was hockey een sport voor rijkelui, maar dat is allang niet meer zo. Je kunt bij een vereniging of hockeyclub gaan om daar hockey te spelen in een team. Een team bestaat, net als bij voetbal, uit een keeper en 10 spelers. Een professionele hockey wedstrijd wordt gespeeld in 2 helften van 35 minuten. Maar bij internationale hockey wedstrijden wordt er 4 keer 15 minuten gespeeld.

Yoga, sporten en gezondheid

Yoga

Een geliefde sport is tegenwoordig yoga. Yoga brengt lichaam en geest tot rust. Bijkomende voordeel is dat je er flexibeler van wordt dankzij het stretchen. Ook train je je evenwicht. Je kunt gemakkelijk instromen bij deze sport omdat je geen bepaald niveau hoeft te hebben voor yoga.

Meditatie

Yoga is voor veel mensen een vorm van meditatie, een reeks oefeningen die je doet om tot rust te komen. Sommige vormen van yoga zijn ook toegespitst op meditatie en mindfulness. Een voorbeeld zie je in deze yoga video. Het leert je omgaan met je eigen energie, ademhaling en balans. Wat fitnessen en sporten doet voor je lichaam, doet yoga als het ware voor je geest.

Fitness

Fitness is dé populairste sport van Nederland. Hoewel de meeste sportschoolabonnementen niet of amper worden gebruikt, blijft fitness geliefd. De voordelen zijn dat je kunt zelf bepalen wanneer je naar de sportschool gaat, je eigen trainingsschema kan maken en zelf bepalen wat je gaat trainen. Ga je voor conditietraining met cardio of voor krachttraining?

Wil je meer lezen over sporten, bewegen en gezondheid? Houd dan onze website in de gaten!