een puntlaser gebruiker tijdens het klussen

Ideaal voor klussers: een puntlaser!

Ga je binnenkort verbouwen, of ben je iemand die altijd graag klust en het liefst zelf dingen bouwt? Dan is een puntlaser de ideale tool om in huis te hebben. Dit handige gereedschap kun je voor een heleboel dingen gebruiken en er zijn ook nog eens heel wat verschillende soorten. Daarom even alle informatie op een rij. Want waarvoor gebruik je het apparaat nou precies? Wat zijn de voordelen van puntlasers? En welke past het beste bij jou en jouw kluswerkzaamheden?

Wat doet een puntlaser?


Met een puntlaser zijn een waterpas en potlood verleden tijd. Dankzij deze tool kun jij als klusser namelijk heel nauwkeurig te werk gaan, want je werkt altijd waterpas. Je projecteert een of meerdere lijnen met de laser waarmee je tot op de millimeter nauwkeuring kunt meten. Handig als je bijvoorbeeld een loodlijn van beneden naar boven moet trekken. Of wanneer je rechte hoeken haaks tegen elkaar moet bevestigen, zoals bij het plaatsen van een tussenmuur. Ook wanneer je zelf een keuken gaat zetten, een wand wilt betegelen, of plafondverlichting wilt uitlijnen kan de laser uitkomst bieden. Niets komt meer scheef te staan!

Eén punt of meer?


Er zijn verschillende typen puntlasers, van eenvoudig tot wat meer complex. Het begint met een 1-puntlaser die, zoals je vast wel kunt raden slechts één punt projecteert. Hiermee kun je een loodrechte lijn leggen, zodat je dingen uit kunt lijnen of rechte hoeken kunt creëren. Met twee punten of lijnen kun je alweer iets meer. Je krijgt dan een horizontale en een verticale lijn, in de vorm van een kruis. Dit is handig om bijvoorbeeld stopcontacten uit te lijnen. Een nadeel van deze variant is dat je met deze soort puntlaser niet op een vloer of plafond kunt projecteren.

Steeds praktischer werken


De puntlaser met drie lijnen projecteert één horizontale lijn en twee verticale lijnen tegelijk. Het voordeel hiervan is dat je niet steeds de laser hoeft te verplaatsen tijdens het werken. De verticale lijnen staan namelijk in een hoek van 90 graden, waardoor deze te zien zullen zijn op de vloer, muren en het plafond. Het komt er eigenlijk op neer dat je met meer punten – of lijnen – ook steeds meer kunt. En dan is er ook nog de zelfnivellerende puntlaser, die zichzelf automatisch waterpas stellen. Werk je veel met instabiele oppervlakten, dan is dat een zeer handige eigenschap.

Een puntlaser uitkiezen


Puntlasers zijn er dus in allerlei verschillende soorten en maten. Maar ook de prijs en kwaliteit kan verschillen. Voordat je er een uitkiest is het vooral goed om te weten wat je er precies mee wilt. Alle puntlasers zijn geschikt voor het overbrengen van referentiepunten, maar wat wil je nog meer? Bedenk dit niet alleen voor nu, ook voor later. Een puntlaser gaat namelijk erg lang mee en het zou zonde zijn als je bij je volgende klus weer een andere aan zou moeten schaffen. Daarnaast is het ook goed om te controleren of de laserlijn goed zichtbaar is.