Zo kit je zelf je eigen badkamer

Is het tijd om de badkamer  te vervangen of ben je van plan je spiksplinternieuwe badkamer af te dichten met kit of Epoxy? Dan is het goed om je hier van te voren eens goed voor in te lezen. De juiste applicatie en afwerking van de kit zit hem namelijk echt in de details. Wat is de beste manier om met de kit om te gaan? Hoe breed moet je uiteindelijke stuk gereedschap zijn? Gaat het om kitten aan de muur, tegels in de douche of in de gootsteen? Het principe is dit in alle badkamers hetzelfde. Met dit stappenplan maak je van elk onderdeel van je badkamer iets moois als een echte kit koning of koningin!

Voorbereiden, aanbrengen en afwerken: het gouden trio

Een professioneel resultaat is een samenvoeging van het voorbereiden, aanbrengen en afwerken van de badkamer. De kit hecht het best op een droge, vet- en stofvrije ondergrond. Reinig daarom dus alle hechtvlakken grondig met een geschikt reinigingsmiddel. Dit zal helpen om het vet van vlakken te verwijderen. Kies hetzelfde merk reiniger als de kit. Deze producten zijn compatibel met elkaar. Dit verbetert de hechting met elkaar. Breng de reiniger aan op een pluisvrije doek. Reinig vervolgens de mortel. Wacht tot de reiniger droog is voordat je  naar de tweede stap gaat. De uitdamptijd die nodig is bij kit is enkele minuten. Ga je de rand van de oude kit die schimmel had vervangen? Reinig dan de voeg grondig met een mal. Als je dat niet doet, kan de oude mal, ondanks zijn schimmelbestendigheid, gemakkelijk aan je nieuwe kit blijven plakken. Zo kom je nooit van de schimmel af, en dat wil je dus natuurlijk niet hebben!

Rugvullig als toevoeging bij het kitten

Rugvullig is een schuim, dat is ontworpen voor diepere (dieper dan 15 mm) voegen. Zo kunt je de juiste aansluitmaten creëren. Met andere woorden, zorg er van te voren voor dat de diepte en breedte van de voegen de juiste afmetingen hebben. Dit bespaart veel kit en voorkomt de driepuntsbevestiging. Maar wat is de juiste breedte en diepte van de naad? Er is een handige formule om het te berekenen: naadbreedte / 3+6. Tip: je kunt de rugvullig eenvoudig met een mes, vaak een plamuurmes, in de naad of voeg schuiven. Je kunt het mes afdekken met tape tot de juiste diepte. Zo krijg je altijd de juiste diepte.

Het gebruik maken van een primer

Handig weetje! De kit bevat “haken” die aan het oppervlak zullen gaan hechten. Maar deze “haken” verschillen qua oppervlak en serie. Daarom kan een eventuele primer nodig zijn. Deze primer zorgt altijd voor een blijvende hechting. De primer wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt op vettige ondergronden zoals kunststof, continue waterbelasting en poreuze ondergronden. Zoek dus van te voren grondig uit of jij ook een primer nodig zult hebben, of het zonder kan redden.