Veel mensen skateboarden voor hun plezier. Het is leuk om te doen en het is een gezonde vorm van lichaamsbeweging. Omdat de sport pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw is uitgevonden kan je ook nog altijd van een jonge sport spreken. Toch is de sport steeds meer volwassen aan het worden. Zo is het bijvoorbeeld zo dat in de toekomst op Olympische Spelen skateboarden een van de sporten waar om de medailles gestreden wordt zal zijn. De sport komt daarmee naast bijvoorbeeld voetbal, atletiek en honkbal op het hoogste niveau van de wereld te staan.
De geschiedenis
Skateboarden lijkt op surfen op het land. En zo is de sport ook ooit begonnen. Surfers wilden namelijk precies dit bereiken en deden dat door wielen onder planken te schroeven. Daarna is de skateboardsport echter een eigen kant op ontwikkeld. De eerste skateboarders kwamen immers uit het westen van Amerika, maar inmiddels wordt het over de hele wereld gedaan. Vanuit Californië is langzaam maar zeker de wereld veroverd. Ook in Nederland zijn veel skateboarders te vinden die op amateurbasis, maar sommige ook als prof, te vinden. Nederland kent ook al sinds de jaren zestig skateboarders in het straatbeeld.
Ontwikkeling van het board
Zoals misschien wel logisch is, is het board door de jaren heen ook een aantal keer van uiterlijk veranderd. De eerste skateboards waren letterlijk surfplanken met twee setjes wielen eronder geschroefd. Vanaf daar werden de skateboards specifiek ontwikkeld. Zo raakte de sport steeds verder verwijderd van de surfsport. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw kregen de boards een meer definitieve vorm. Toen was inmiddels ook meer duidelijk wat er eigenlijk precies van een board verwacht moest worden om wendbaar te zijn en snelheid te kunnen ontwikkelen. Daardoor werden ze kleiner en breder dan voorheen.
Neem eens een kijkje in de shop van Skatestore.nl als je meer wilt weten over skateboard onderdelen of op zoek bent naar andere skate accessoires.
Dichter bij rolschaatsen
Door al deze ontwikkelingen bewoog het skateboarden zich steeds verder weg van het surfen, maar kwam het juist steeds dichterbij het rolschaatsen te liggen. Zo waren de wieltjes die onder skateboards werden gemonteerd steeds meer gelijk aan de wielen die onder rolschaatsen gingen. Ook gingen rolschaatsers en skateboarders steeds meer op dezelfde plekken aan de slag met hun hobby. Denk bijvoorbeeld aan de skateparks die overal werden aangelegd met betonnen ondergrond en speciale elementen om trucs op te kunnen uitvoeren. Bovendien werd het steeds meer gewoon dat beide sporten gewoon op straat werden beoefend door de liefhebbers ervan. Er werd zelfs een complete stijl uit ontwikkeld.
Trucs
Het doel van skateboarden is door de jaren heen steeds meer verplaats van snelheid ontwikkelen naar trucs doen. Was het in de jaren zeventig nog de sport om met een skateboard snelheden tot boven de honderd kilometer per uur te ontwikkelen, al in de jaren tachtig werden skills steeds meer gewaardeerd. Springen, op twee wielen rijden, boardflips in allerlei vormen. Hoe moeilijker het eruit zag, hoe hoger de waardering van mede-skateboarders en ander publiek. Al was skateboarden als publiekssport op dat moment nog niet echt doorgebroken. Dat volgde in het volgende decennium.
Toeschouwers en televisie
Aan het einde van de jaren tachtig wordt de sport weer steeds populairder en worden er ook nieuwe methodes gevonden. Daarbij wordt steeds meer gebruikgemaakt van elementen die gewoon op straat te vinden zijn zoals trapleuningen en parkbankjes. Ook wordt de sport steeds meer in wedstrijdvorm gegoten en komen daar meer en meer toeschouwers op af. Inmiddels zijn grote evenementen zoals het wereldkampioenschap en het skateboarden bij de X-games grote evenementen waar de skateboardwereld bijeenkomt om elkaar te bestrijden in de jacht op de grote prijzen. De wedstrijden worden steeds groter en nu krijgt het een plek op het grootste sportevenement van allemaal.
Skateboarden als olympische sport
De sport is inmiddels op de lijst gezet als een van de nieuwe sporten op de Olympische Spelen. Skateboarden heeft dan ook heuse bonden op zowel internationaal als nationaal niveau. In Nederland is dat de Skateboard Federatie Nederland. Deze moeten toezien op de kwalificatie en de eerlijkheid van wedstrijden bijvoorbeeld. Volgens velen is het nodig dat skateboarden naar de Olympische Spelen komt omdat het evenement nodig aan verjonging toe is. Een jonge sport als skateboarden past perfect in die gedachte. De sport is echter door de toevoeging aan het evenement definitief volwassen aan het worden.